Karadutun faydaları, bir tür yaz meyvesi olan karadut, halk arasında böğürtlen olarak da tanımlanmaktadır. Soyulma özelliği olmadığı için tüketimi oldukça kolaydır. Kıraç alanlarda vahşi bitkiler ile yetişen bir meyvedir. Oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve dayanıklılık süresi çok kısadır. Bu nedenle kısa sürede tüketilmesi gerekir. C, E ve K vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. C vitamini içeriği vücut için etkili bir antioksidan olmasını sağlamaktadır. İçerisinde selenyum, magnezyum, bakır, demir, tiamin, sodyum, potasyum, mangan ve çinko gibi mineraller barındırır. Ayrıca diyet lifleri bakımından da iyi bir kaynaktır. Ağlık adına birçok faydası olan karadut hemoroitten, cilt sağlığına kadar pek çok alanda şifa özelliği ile kullanılabilir.
Karadutun Faydaları
Kansere karşı koruyucu özelliği olan karadut, bazı kanserlerin oluşmasını engelleyici etki yaratmaktadır. İçeriğinde bulunan ellagiç olarak bilinen antioksidan kansere yakalanma olasılığını azaltır.
Karadut hemoroit tedavisinde kullanılabilir. Karadut ezilerek hamur kıvamına getirilir ve hemoroit için merhem olarak kullanılabilir.
Karadut, kan hücrelerinin sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. İçeriğinde barındırdığı, potasyum, bakır, manganez ve demir gibi mineraller kan hücrelerinin sağlığını korumak için önemli rol oynar. Karadut bu özelliği ile hem kan hücrelerinin sağlığını korur hem de hasar görmüş hücrelerin tamir olmasını sağlar.
Diyabete karşı karaduttan yardım alınabilir. İçeriğinde barındırdığı potasyum, insülin seviyesinin kontrol altında tutulmasın yardımcı olur. Günlük düzenli olarak bir avuç kadar karadut tüketmek insülin seviyesini korur.
Kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. İçeriğinde yer alan kalsiyum kemiklerin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Kemikler ile alakalı gelişebilecek hastalıkların önüne geçer.
Dizanteri tedavisinde alternatif olarak tüketilebilir. Karadut yaprakları ishale karşı faydalıdır. İshal vakalarında karadut tüketilebileceği gibi yapraklarından çay hazırlanarak da içilebilir.
Âdet kanamalarına karşı iyi gelir. Karadut yapraklarından hazırlanan çay adet sürecinin kolay atlatılmasına yardımcı olur. Meyve olarak tüketilmesi de adet döneminde rahatlama sağlar.
Karadut diş sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Alternatif tıpta diş eti sağlığını korumak için kullanılan nadir meyveler arasında yer alır. Karadut yaprakları dişetlerinde oluşan inflamasyon ve kanama üzerinde etkili olur.
Ciltte oluşan yaraların iyileşme sürecini kısaltır. Çizik, yanık ve açık yaralara karşı yaprakları kullanıldığında yaraların iyileşme sürecini kısaltır. Çay şeklinde hazırlanarak haricen kullanıldığında akne ve egzama gibi cilt yüzeyinde oluşan sorunlara iyi gelir.
Cilt sağlığını koruyucu etkisi vardır. Serbest radikallerin neden olduğu cilt sorunlarının önüne geçer. İçeriğinde bulunan A ve C vitamini cilt için faydalı vitaminler arasında yer alır. Düzenli olarak meyve şeklinde tüketildiğinde cildi koruma altına alır. Ayrıca cilt için maske şeklinde de hazırlanarak, farklı sorunlara karşı kullanılabilir. İçeriğindeki lif cildin sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Karadut bal ile karıştırılarak yüz ve boyun bölgesine sürüldüğünde cildin nem oranını arttırır. Maskenin ciltte 15 dakika bekletilmesi ve sonra bol ılık su ile yıkanması gerekir. Ayrıca uygulanan maske cildin daha genç ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.
Yağlı ciltler için karadut ezilerek suyu çıkarılır ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırılarak cilde masaj hareketleri ile uygulanır. 3 dakika kadar bekletildikten sonra ılık su ile temizlenir.
Saç sağlığı için faydalıdır. İçeriğindeki kaliteli antioksidanlar saç dökülmesi başta olmak üzere pek çok saç problemine karşı iyi gelir. Dıştan topikal olarak saçlara uygulandığında saçların daha hoş, canlı ve parlak görünmesini sağlar. Serbest radikallerin neden olduğu zararları yok edici etkiye sahiptir.